Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


STM valmistelee muutoksia lääkejakelun kriisivalmiuteen
16.02.2018 10:19 INKERI HALONEN

Lääkejakelu 16.02.2018 10:19 INKERI HALONEN


Tupakkavieroituslääke saattaa auttaa myös juomisen vähentämisessä
16.02.2018 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 16.02.2018 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Laihduttaminen parantaa diabeteksen – onnistuu myös perusterveydenhuollossa
15.02.2018 08:58 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 15.02.2018 08:58 UUTISPALVELU DUODECIM


Monet syövät yleistyvät lihavuuden ja diabeteksen takia
13.02.2018 14:57 UUTISPALVELU DUODECIM

Syöpä 13.02.2018 14:57 UUTISPALVELU DUODECIM


Kysely kertoo - näin apteekit suosittelevat lääkkeettömiä hoitoja
08.02.2018 09:42 ELINA AALTONEN

Apteekki palvelee 08.02.2018 09:42 ELINA AALTONEN


Anafylaksian ensiavusta toivotaan kansalaistaitoa
07.02.2018 10:20 ERJA ELO

allergia 07.02.2018 10:20 ERJA ELO


Kylmä rasittaa diabeetikon terveyttä
07.02.2018 09:10 ERJA ELO

diabetes 07.02.2018 09:10 ERJA ELO


Lyhyemmät kuurit vähentäisivät opioidiriippuvaisuutta
06.02.2018 14:47 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 06.02.2018 14:47 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkelain muutosehdotukset lausuntokierrokselle
05.02.2018 08:55 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 05.02.2018 08:55 INKERI HALONEN


Fimean selvitys apteekkien talouden kehittymisestä valmistui
02.02.2018 12:26 INKERI HALONEN

Lääketalous 02.02.2018 12:26 INKERI HALONEN