Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Fimea esittää biologisten lääkkeiden vaihtoa apteekkiin
11.06.2019 09:30 OLLI-PEKKA TIAINEN

Biosimilaarit 11.06.2019 09:30 OLLI-PEKKA TIAINEN


Omaishoitajien lääkehoito ontuu
07.06.2019 15:42 ERJA ELO

Lääkehoito 07.06.2019 15:42 ERJA ELO


Aino-Kaisa Pekonen sosiaali- ja terveysministeriksi
06.06.2019 11:20 ERJA ELO

Uusi hallitus 06.06.2019 11:20 ERJA ELO


Rinteen hallitus jatkaa apteekkialan uudistamista
06.06.2019 08:09 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 06.06.2019 08:09 ERJA ELO


Opioidikipulääke lisää keuhkokuumeen riskiä Alzheimerin tautia sairastavilla
05.06.2019 09:17 ERJA ELO

kipulääkkeet 05.06.2019 09:17 ERJA ELO


Lääkkeiden puhdistus hoivakotiin ja vessoihin
31.05.2019 13:37 ERJA ELO

Ympäristö 31.05.2019 13:37 ERJA ELO


Apteekkareiden arkielämää kuvaava videosarja julki – näitä saa jakaa!
31.05.2019 13:25 ERJA ELO

Apteekki palvelee 31.05.2019 13:25 ERJA ELO


Kela varoittaa lääkäreitä vahvoista opioideista
29.05.2019 15:02 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkkeiden väärinkäyttö 29.05.2019 15:02 OLLI-PEKKA TIAINEN


Hengityssairaudet yhteydessä suurentuneisiin sydänriskeihin
29.05.2019 08:12 UUTISPALVELU DUODECIM

astma 29.05.2019 08:12 UUTISPALVELU DUODECIM


Annosjakelun palveluseteli säästää Pohjois-Karjalassa
24.05.2019 14:51 INKERI MERILUOTO

Annosjakelu 24.05.2019 14:51 INKERI MERILUOTO