Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Apteekkien osaamista tarvitaan myös sosiaalihuollossa
20.06.2019 12:21 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuus 20.06.2019 12:21 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääkevaihto piristi muistisairaan
20.06.2019 09:00 MARIA MÄKELÄ

Lääkitys kuntoon 20.06.2019 09:00 MARIA MÄKELÄ


Oriola vähentää väkeä
19.06.2019 12:55 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkejakelu 19.06.2019 12:55 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkariliitto jakoi apurahaa vanhusten lääkehoitoon
18.06.2019 12:58 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apurahat 18.06.2019 12:58 OLLI-PEKKA TIAINEN


Miten koira suojataan punkeilta?
17.06.2019 13:20 VIRPI EKHOLM

Punkit 17.06.2019 13:20 VIRPI EKHOLM


HIV-lääkkeen kopiot pääsivät markkinoille
13.06.2019 20:30 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkekorvaukset 13.06.2019 20:30 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääketeollisuus julkaisi sidonnaisuutensa terveydenhuoltoon
13.06.2019 09:15 ERJA ELO

Lääketeollisuus 13.06.2019 09:15 ERJA ELO


Puolesta asiointi apteekissa alkoi
13.06.2019 08:00 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekki palvelee 13.06.2019 08:00 OLLI-PEKKA TIAINEN


Esperi-yhteistyö alkaa Helsingissä
12.06.2019 16:11 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuus 12.06.2019 16:11 OLLI-PEKKA TIAINEN


Portugalilaisesta apteekkarista PGEU:n puheenjohtaja
11.06.2019 16:55 OLLI-PEKKA TIAINEN

Ulkomaat 11.06.2019 16:55 OLLI-PEKKA TIAINEN