Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Oriolan toiminnasta löytyi tarkastuksessa useita puutteita – halusi salata Fimean raportin
22.01.2020 13:00 HANNA HYVÄRINEN

Lääkekuljetukset 22.01.2020 13:00 HANNA HYVÄRINEN


Uusi tutkimus nimeää avaintahot, joilla on valta ehkäistä antibioottiresistenssiä
21.01.2020 09:30 HANNA HYVÄRINEN

antibioottiresistenssi 21.01.2020 09:30 HANNA HYVÄRINEN


Reseptilääkkeet halpenivat, ruoka kallistui
20.01.2020 08:00 ERKKI KOSTIAINEN

hintakehitys 20.01.2020 08:00 ERKKI KOSTIAINEN


Norja esittää lääkkeiden vientirajoituksia lääkepulan torjumiseksi
16.01.2020 11:27 HANNA HYVÄRINEN

Saatavuusongelmat 16.01.2020 11:27 HANNA HYVÄRINEN


Lääkäripula pahenee edelleen – samalla lääkäreiden aikaa kuluu vääriin tehtäviin
15.01.2020 12:25 TARU VANHALA

Lääkäripula 15.01.2020 12:25 TARU VANHALA


Apta ja Farmasialiitto pääsivät neuvottelutulokseen
10.01.2020 12:35 ERKKI KOSTIAINEN

TYÖMARKKINAT 10.01.2020 12:35 ERKKI KOSTIAINEN


Apua, mikä lääkitys! Osastofarmaseutit selvittävät lääkityksiä päivystyksissä
10.01.2020 10:45 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 10.01.2020 10:45 ERJA ELO


Apteekkariliitto kommentoi Kauppalehden juttua
08.01.2020 11:26 ERKKI KOSTIAINEN

TALOUS 08.01.2020 11:26 ERKKI KOSTIAINEN


Hoivakotien lääkitys kuntoon uusin opein
07.01.2020 14:25 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 07.01.2020 14:25 ERJA ELO


KKV:n pääjohtaja leikkaisi lääketaksaa ja säätäisi apteekkiveroa
04.01.2020 18:56 ERKKI KOSTIAINEN

APTEEKKIVERO 04.01.2020 18:56 ERKKI KOSTIAINEN