Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Koronavirus kurittaa apteekkeja Euroopassa
23.06.2020 11:50 ERJA ELO

Koronavirus 23.06.2020 11:50 ERJA ELO


PGEU: Koronatilanne voi lisätä lääkkeiden saatavuushäiriöitä
23.06.2020 11:49 ERJA ELO

Koronavirus 23.06.2020 11:49 ERJA ELO


Voisivatko apteekin ammattilaiset antaa koronarokotteita?
22.06.2020 10:01 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 22.06.2020 10:01 HANNA HYVÄRINEN


Lääkekorvausmenot kasvoivat taas - nousua yli 90 miljoonaa euroa
18.06.2020 09:55 ERJA ELO

Lääkekorvaukset 18.06.2020 09:55 ERJA ELO


Kysely: Suomalaiset ovat valmiita käyttämään digitaalisia terveyspalveluja
18.06.2020 08:12 HANNA HYVÄRINEN

Tutkimus 18.06.2020 08:12 HANNA HYVÄRINEN


Apteekki palasi koronakaranteenin jälkeen normaaliin arkeen
17.06.2020 10:01 ERJA ELO

Koronavirus 17.06.2020 10:01 ERJA ELO


Lääkkeiden toimitusvarmuus pysyi erinomaisena koronasta huolimatta
17.06.2020 07:55 HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN

toimitusvarmuus 17.06.2020 07:55 HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN


Lääkemyynnin rajoitteet päättyivät
16.06.2020 12:48 TARU VANHALA

Koronavirus 16.06.2020 12:48 TARU VANHALA


Lääketeollisuus julkaisi jälleen sidonnaisuutensa terveydenhuoltoon
15.06.2020 08:30 HANNA HYVÄRINEN

Lääketeollisuus 15.06.2020 08:30 HANNA HYVÄRINEN


Helsingin yliopistoon syksyllä ehkä 17 uutta paikkaa farmaseuttiopiskelijoille
12.06.2020 11:27 HANNA HYVÄRINEN

Koulutus 12.06.2020 11:27 HANNA HYVÄRINEN