Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


APTEEKKI-brändityön luotsi palkittiin
24.04.2015 11:22 INKERI HALONEN

Palkitut 24.04.2015 11:22 INKERI HALONEN


Apteekkaripäivät käynnistyivät
24.04.2015 10:15 ERJA ELO

Tapahtumat 24.04.2015 10:15 ERJA ELO


Heikki Pälven pitkät kädet
23.04.2015 15:22 ERJA ELO

Uudistuva terveydenhuolto 23.04.2015 15:22 ERJA ELO


Vesa Kujala Apteekkariliiton farmaseuttiseksi johtajaksi
23.04.2015 11:15 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkariliitto 23.04.2015 11:15 ERKKI KOSTIAINEN


Sisäkatto murtui Malmin apteekissa
22.04.2015 17:11

Onnettomuus 22.04.2015 17:11


Apteekkiala ja Lääketeollisuus kannattavat yhteistyön avoimuutta
17.04.2015 10:41 ERJA ELO

Sidosryhmät 17.04.2015 10:41 ERJA ELO


Erikoiskaupan liitto lakkautetaan
16.04.2015 14:37 INKERI HALONEN

Sidosryhmät 16.04.2015 14:37 INKERI HALONEN


NSAID-lääkkeet ehkä riski verenpainepotilaille
16.04.2015 08:36 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 16.04.2015 08:36 UUTISPALVELU DUODECIM


Hitaasti ja tuella irti tupakasta
15.04.2015 08:34 PIRKKO PAAKKARI, MARJA FORSELL

Itsehoito 15.04.2015 08:34 PIRKKO PAAKKARI, MARJA FORSELL


Pelastaako palvelupiste kyläkauppoja kuolemalta?
14.04.2015 09:43 INKERI HALONEN

Palvelupisteet 14.04.2015 09:43 INKERI HALONEN