Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Yksi tarina: Vuosi apteekkarina ja kolme murtoa
03.06.2015 09:00 INKERI HALONEN

Rikollisuus 03.06.2015 09:00 INKERI HALONEN


Vesa Kujala osaa katsoa apteekkialaa ulkopuolisen silmin
02.06.2015 12:54 ERJA ELO

Apteekkariliitto 02.06.2015 12:54 ERJA ELO


Punkkitestien tarve kyseenalainen – tässä syy
02.06.2015 11:58 TIINA KUOSA

punkit 02.06.2015 11:58 TIINA KUOSA


Parempaa lääkehoitoa 75 vuotta täyttäneille
02.06.2015 07:21 ERJA ELO

Lääkehoito 02.06.2015 07:21 ERJA ELO


Itsehoitolääkkeet vain apteekkimyynnissä useissa Euroopan maissa
29.05.2015 09:07 ERJA ELO

Itsehoito 29.05.2015 09:07 ERJA ELO


Mäntylä ja Rehula aloittavat terveys- ja lääkeasioista päättävinä ministereinä
28.05.2015 18:42 INKERI HALONEN

Uusi hallitus 28.05.2015 18:42 INKERI HALONEN


Uusi hallitus satsaa lääkehoitojen onnistumiseen
28.05.2015 12:34 INKERI HALONEN

Lääkitys kuntoon 28.05.2015 12:34 INKERI HALONEN


Pharmadatan toimitusjohtaja vaihtuu
27.05.2015 10:53 TIINA KUOSA

Apteekkariliitto 27.05.2015 10:53 TIINA KUOSA


Apteekkari Parkkamäki Diabetesliiton hallitukseen
26.05.2015 14:17 INKERI HALONEN

Nimitykset 26.05.2015 14:17 INKERI HALONEN


Stumppaus voi nostaa sokereita
26.05.2015 09:40 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 26.05.2015 09:40 UUTISPALVELU DUODECIM