Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Tanskassa e-pillerireseptin voi uusia apteekissa
09.09.2020 09:21 HANNA HYVÄRINEN

Reseptien uusiminen 09.09.2020 09:21 HANNA HYVÄRINEN


Työpaikan vaihdos lisäsi hyvinvointia
07.09.2020 14:28 TARU VANHALA

Apteekkityö 07.09.2020 14:28 TARU VANHALA


Korona vei Lapista ulkomaalaiset turistit
04.09.2020 10:05 ERJA ELO

Koronavirus 04.09.2020 10:05 ERJA ELO


Potilastyöpajoista ideoita apteekkitoiminnan kehittämiseksi
03.09.2020 13:04 TARU VANHALA

Apteekki palvelee 03.09.2020 13:04 TARU VANHALA


PGEU: Apteekit mukaan rokotussuunnitteluun
02.09.2020 09:25 HANNA HYVÄRINEN

Influenssarokotus 02.09.2020 09:25 HANNA HYVÄRINEN


Suojele Itämerta – vie turhat lääkkeet apteekkiin
31.08.2020 10:53 ERJA ELO

Ympäristö 31.08.2020 10:53 ERJA ELO


Lääkkeiden kotiinkuljetusta tarjoaa jo valtaosa apteekeista
28.08.2020 09:09 ERKKI KOSTIAINEN

apteekkitalous 28.08.2020 09:09 ERKKI KOSTIAINEN


Venäläisten matkailijoiden puute kurittaa apteekkeja Etelä-Karjalassa
27.08.2020 09:39 HANNA HYVÄRINEN

apteekkitalous 27.08.2020 09:39 HANNA HYVÄRINEN


Uusien apteekkien avautuminen Espoossa jatkuu – YA avaa Isossa Omenassa syksyllä
26.08.2020 08:42 HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkiluvat 26.08.2020 08:42 HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN


Elämänkokemus tekee ihmisten kohtaamisesta helpompaa
24.08.2020 11:41 TARU VANHALA

Apteekkityö 24.08.2020 11:41 TARU VANHALA