Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Sepelvaltimotautia pystyy hoitamaan uudella tulehduslääkkeellä
30.08.2017 08:58 Uutispalvelu Duodecim

30.08.2017 08:58 Uutispalvelu Duodecim


Tärkeää työtä! Savonlinnassa apteekit tukevat stumppausryhmiä
29.08.2017 09:09 INKERI HALONEN

Tupakoinnin lopetus 29.08.2017 09:09 INKERI HALONEN


Ehkäisyn etulinjassa – Myös apteekit sanovat stop diabetekselle
28.08.2017 09:09 INKERI HALONEN

Kansanterveys 28.08.2017 09:09 INKERI HALONEN


Kahvi turvallista myös sydänkohtauksen jälkeen
25.08.2017 08:00 Uutispalvelu Duodecim

25.08.2017 08:00 Uutispalvelu Duodecim


Onnea! Muuntokoulutetut farmaseutit valmistumassa Oulussa
24.08.2017 09:00 INKERI HALONEN

Koulutus 24.08.2017 09:00 INKERI HALONEN


Turun Runosmäki saa kauan kaivatun apteekin – ja Suomen nuorimman apteekkarin
23.08.2017 08:35 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 23.08.2017 08:35 ERJA ELO


Tupakkayhtiöt hamusivat nikotiinipurkkia – uskoivat niiden tukevan tupakointia
21.08.2017 07:31 Uutispalvelu Duodecim

Tupakoinnin lopetus 21.08.2017 07:31 Uutispalvelu Duodecim


Statiinilääkityksen lopettaminen altistaa uudelle aivoinfarktille
21.08.2017 07:07 Uutispalvelu Duodecim

Lääkehoito 21.08.2017 07:07 Uutispalvelu Duodecim


Apteekkariliitto: Renkomäen apteekin tapaus järkyttää koko toimialaa
17.08.2017 16:45 ERJA ELO

Potilasturvallisuus 17.08.2017 16:45 ERJA ELO


Aivoinfarktin estolääke palaa korvattavaksi
17.08.2017 13:50 ELINA AALTONEN

Lääkekorvaukset 17.08.2017 13:50 ELINA AALTONEN