Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Älykäs lapsi elää vanhaksi – suurin syy tupakoimattomuus
04.07.2017 10:49 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 04.07.2017 10:49 UUTISPALVELU DUODECIM


Biologisten kolesterolilääkkeiden tehosta kaivataan lisää näyttöä
03.07.2017 10:07 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 03.07.2017 10:07 VIRPI EKHOLM


KKV hyväksyi Oriolan ja Keskon yhteisyrityksen
30.06.2017 10:30 ERKKI KOSTIAINEN

tukkuliikkeet 30.06.2017 10:30 ERKKI KOSTIAINEN


Vaasalaisapteekki: ”Lääkehoidon arviointi on apteekkien parasta osaamista”
29.06.2017 10:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 29.06.2017 10:00 INKERI HALONEN


Tutkimus selvitti lääkkeiden saatavuusongelmien syitä
29.06.2017 09:49 ERKKI KOSTIAINEN

Saatavuusongelmat 29.06.2017 09:49 ERKKI KOSTIAINEN


Kansanedustajat perustivat Eduskuntaan Rokoteryhmän
28.06.2017 12:00 ERKKI KOSTIAINEN

Rokotteet 28.06.2017 12:00 ERKKI KOSTIAINEN


Satakunta: Apteekeilla tärkeä rooli etenkin haja-asutusalueilla
28.06.2017 10:37 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 28.06.2017 10:37 INKERI HALONEN


Suviseurat alkavat Porissa – Asema-Apteekilla on edessään vuoden kiireisin viikonloppu
28.06.2017 10:18 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 28.06.2017 10:18 INKERI HALONEN


Pohjanmaalla lääkehuollon pohdinta osana sotea on jo aloitettu
27.06.2017 10:25 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 27.06.2017 10:25 INKERI HALONEN


Sote herättää huolta Varsinais-Suomessa - apteekkiasioita ei ole vielä pohdittu
26.06.2017 11:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 26.06.2017 11:00 INKERI HALONEN