Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Verenohennuslääke suojaa myös muistia
10.01.2018 11:00 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 10.01.2018 11:00 VIRPI EKHOLM


Lääkesäästöt purevat – avohoidon lääkemyynti kääntyi laskuun
09.01.2018 09:02 ERKKI KOSTIAINEN

Lääketalous 09.01.2018 09:02 ERKKI KOSTIAINEN


Onko ripulia ehkäisevän probiootin käyttö turvallista?
08.01.2018 10:00 VIRPI EKHOLM

Lääketurvallisuus 08.01.2018 10:00 VIRPI EKHOLM


Lääkärikunta valmistautuu terveydenhuollon murrokseen Kati Myllymäen johdolla
05.01.2018 08:08 ERJA ELO

05.01.2018 08:08 ERJA ELO


Lääkehoidon kokonaisarviointi paljasti miehen henkeä uhanneen annosteluvirheen
04.01.2018 14:00 NIINA LAINE

Lääkitys kuntoon 04.01.2018 14:00 NIINA LAINE


Uusi MS-lääke on tehokas myös suoraan etenevässä taudissa
03.01.2018 13:59 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 03.01.2018 13:59 VIRPI EKHOLM


Fimealta kymmenen ehdotusta lääkejakelun toimintavarmuuden parantamiseksi
02.01.2018 13:15 INKERI HALONEN

lääketukut 02.01.2018 13:15 INKERI HALONEN


Väitöstutkija varoittaa: Luontaistuotteilla vaarallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
02.01.2018 10:59 ERJA ELO

LUONTAISTUOTTEET 02.01.2018 10:59 ERJA ELO


Miljoonia lääkkeitä takavarikoitiin laajassa EU-operaatiossa – taustalla Suomen laiton Subutex-kauppa
22.12.2017 13:48 ERJA ELO

Lääkkeiden väärinkäyttö 22.12.2017 13:48 ERJA ELO


Oriolalla vielä paljon korjattavaa – apteekeissa menee pari tuntia päivässä laskutusten selvittelyyn
22.12.2017 10:30 INKERI HALONEN

Lääketukut 22.12.2017 10:30 INKERI HALONEN