Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


STM valmistelee muutoksia lääkejakelun kriisivalmiuteen
16.02.2018 10:19 INKERI HALONEN

Lääkejakelu 16.02.2018 10:19 INKERI HALONEN


Tupakkavieroituslääke saattaa auttaa myös juomisen vähentämisessä
16.02.2018 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 16.02.2018 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Laihduttaminen parantaa diabeteksen – onnistuu myös perusterveydenhuollossa
15.02.2018 08:58 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 15.02.2018 08:58 UUTISPALVELU DUODECIM


Monet syövät yleistyvät lihavuuden ja diabeteksen takia
13.02.2018 14:57 UUTISPALVELU DUODECIM

Syöpä 13.02.2018 14:57 UUTISPALVELU DUODECIM


Kysely kertoo - näin apteekit suosittelevat lääkkeettömiä hoitoja
08.02.2018 09:42 ELINA AALTONEN

Apteekki palvelee 08.02.2018 09:42 ELINA AALTONEN


Anafylaksian ensiavusta toivotaan kansalaistaitoa
07.02.2018 10:20 ERJA ELO

allergia 07.02.2018 10:20 ERJA ELO


Kylmä rasittaa diabeetikon terveyttä
07.02.2018 09:10 ERJA ELO

diabetes 07.02.2018 09:10 ERJA ELO


Lyhyemmät kuurit vähentäisivät opioidiriippuvaisuutta
06.02.2018 14:47 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 06.02.2018 14:47 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkelain muutosehdotukset lausuntokierrokselle
05.02.2018 08:55 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 05.02.2018 08:55 INKERI HALONEN


Fimean selvitys apteekkien talouden kehittymisestä valmistui
02.02.2018 12:26 INKERI HALONEN

Lääketalous 02.02.2018 12:26 INKERI HALONEN