Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


HPV-rokote suojaa turvallisesti syövän esiasteilta
04.07.2018 10:00 VIRPI EKHOLM

HPV-rokotteet 04.07.2018 10:00 VIRPI EKHOLM


Kemikaaliasiantuntija neuvoo - miten suojata ihoa ympäristöä vahingoittamatta?
02.07.2018 10:00 INKERI MERILUOTO

Ympäristö 02.07.2018 10:00 INKERI MERILUOTO


Kysely: Valtaosa lääkäreistä katsoo, että Suomessa syödään liikaa antibiootteja
29.06.2018 10:16 INKERI MERILUOTO

antibioottiresistenssi 29.06.2018 10:16 INKERI MERILUOTO


Kimmo Virtanen YA:n toimitusjohtajaksi
28.06.2018 10:07 INKERI MERILUOTO

Nimitykset 28.06.2018 10:07 INKERI MERILUOTO


Eija Pelkonen Fimean ylijohtajaksi
27.06.2018 12:04 INKERI MERILUOTO

Nimitykset 27.06.2018 12:04 INKERI MERILUOTO


Kimmo Virtanen lähtee Oriolasta
26.06.2018 15:50 INKERI MERILUOTO

Lääketukut 26.06.2018 15:50 INKERI MERILUOTO


Yliannostuslääke naloksoni voi edistää toipumista aivoinfarktista
26.06.2018 14:30 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 26.06.2018 14:30 VIRPI EKHOLM


PGEU:n seuraava puheenjohtaja tulee Puolasta
25.06.2018 11:00 INKERI MERILUOTO

Ulkomaat 25.06.2018 11:00 INKERI MERILUOTO


Voisiko välttäminen joskus loppua? Keliakiaan kehitetään useita uusia lääkeitä, tutkimusta myös Suomessa
25.06.2018 10:00 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 25.06.2018 10:00 VIRPI EKHOLM


Kesä supistaa kunnallisia terveyspalveluita – apteekit palvelevat kesäsulkujenkin aikaan
21.06.2018 09:00 INKERI MERILUOTO

Apteekki palvelee 21.06.2018 09:00 INKERI MERILUOTO