Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Minna Reijonen valittiin kansanedustajaksi
15.04.2019 12:55 ERJA ELO

Eduskuntavaalit 2019 15.04.2019 12:55 ERJA ELO


Ehdokkaat: apteekkiomistus pysyköön proviisoreilla
12.04.2019 13:42 ERKKI KOSTIAINEN

Eduskuntavaalit 2019 12.04.2019 13:42 ERKKI KOSTIAINEN


Lääkekaaos kuriin – annosjakelun kasvu sai vauhtia
12.04.2019 12:30 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 12.04.2019 12:30 ERJA ELO


Puolesta asiointi apteekissa helpottuu
12.04.2019 10:40 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekki palvelee 12.04.2019 10:40 OLLI-PEKKA TIAINEN


Komissio vahvisti yleisen antibiootin rajoitukset – myyntilupia perutaan
11.04.2019 11:54 OLLI-PEKKA TIAINEN

antibiootit 11.04.2019 11:54 OLLI-PEKKA TIAINEN


Demokratian juhlaa – ja arkea
10.04.2019 15:59 MERJA HIRVONEN

Eduskuntavaalit 2019 10.04.2019 15:59 MERJA HIRVONEN


Suoliston mikrobeilla mahdollisesti vaikutus verenpaineeseen
08.04.2019 10:58 UUTISPALVELU DUODECIM

verenpaine 08.04.2019 10:58 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkkeiden pikatoimitukset alkavat
05.04.2019 12:00 OLLI-PEKKA TIAINEN

Verkkokauppa 05.04.2019 12:00 OLLI-PEKKA TIAINEN


Rytminsiirto notkahtaa verenohennuksen jälkeen
05.04.2019 10:30 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 05.04.2019 10:30 VIRPI EKHOLM


Pois toksinen positiivisuus!
02.04.2019 08:00 OLLI-PEKKA TIAINEN

Yhteiskuntavastuu 02.04.2019 08:00 OLLI-PEKKA TIAINEN