Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Neuvottelut optiovuodesta päättyivät tuloksettomina
23.05.2019 10:01 ERJA ELO

Työmarkkinat 23.05.2019 10:01 ERJA ELO


Tupakka nopeuttaa influessarokotteen valmistumista
17.05.2019 11:28 ERJA ELO

Rokotteet 17.05.2019 11:28 ERJA ELO


Lääkärit kannattavat, mutta eivät määrää biosimilaareja
16.05.2019 10:30 OLLI-PEKKA TIAINEN

Biosimilaarit 16.05.2019 10:30 OLLI-PEKKA TIAINEN


Kolmikymppisen ruokavalio voi näkyä muistissa viisikymppisenä
15.05.2019 10:30 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 15.05.2019 10:30 UUTISPALVELU DUODECIM


Espoon uudet apteekkiluvat hakuun tällä viikolla
13.05.2019 15:52 ERJA ELO

Apteekkiluvat 13.05.2019 15:52 ERJA ELO


Kuka määräisi biosimilaarit käyttöön?
10.05.2019 16:40 OLLI-PEKKA TIAINEN

Biosimilaarit 10.05.2019 16:40 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkien kuljetuskumppani tähyää Keski-Eurooppaan
10.05.2019 12:22 ERJA ELO

Lääkejakelu 10.05.2019 12:22 ERJA ELO


Tulli varoittaa hengenvaarallisista opioidia sisältävistä lääkeväärennöksistä
07.05.2019 11:43 ERJA ELO

Lääkeväärennökset 07.05.2019 11:43 ERJA ELO


Painonnousu 20–40-vuotiaana ennakoi verenpaineen kohoamista
03.05.2019 08:12 UUTISPALVELU DUODECIM

painonhallinta 03.05.2019 08:12 UUTISPALVELU DUODECIM


Tekoäly, VR, AR ja 3D tulevat lääkehoitoon
02.05.2019 16:50 MARI HEIKKILÄ

Lääkehoito 02.05.2019 16:50 MARI HEIKKILÄ