Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Sokerin vähentäminen elintarvikkeissa estäisi diabetesta ja lasten lihomista
02.05.2019 08:57 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 02.05.2019 08:57 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekkari 2019 -seminaari alkoi
25.04.2019 09:35 ERJA ELO

tapahtumat 25.04.2019 09:35 ERJA ELO


Esperi Care kehittää lääkitysturvallisuutta apteekkien kanssa
25.04.2019 09:01 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuus 25.04.2019 09:01 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkien toimitusvarmuus ─ Suomi voittaa Ruotsin
25.04.2019 09:00 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkejakelu 25.04.2019 09:00 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkariliitto Nenäpäivän pääyhteistyökumppaniksi
23.04.2019 09:25 KALLE RIIHIVAINIO

Yhteiskuntavastuu 23.04.2019 09:25 KALLE RIIHIVAINIO


Lääkitysremontti kaatui kiireeseen
23.04.2019 08:30 SATU MUHONEN

Lääkitys kuntoon 23.04.2019 08:30 SATU MUHONEN


Valmiina löylyyn – puheenjohtajan sauna lämpiää arkena ja pyhänä
18.04.2019 13:50 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 18.04.2019 13:50 OLLI-PEKKA TIAINEN


Suomalaiset arvostavat apteekkien lääkevaihtoa
18.04.2019 09:55 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekki palvelee 18.04.2019 09:55 ERKKI KOSTIAINEN


Riihimäen Aarre Apteekki sai terveyspisteen
18.04.2019 08:44 ERJA ELO

Apteekin Terveyspiste 18.04.2019 08:44 ERJA ELO


Suihkeella irti masennuksesta
16.04.2019 08:00 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 16.04.2019 08:00 VIRPI EKHOLM