Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Farmasian ammattilaisten omaa juhlapäivää vietetään tänään
25.09.2015 10:53 INKERI HALONEN

WORLD PHARMACISTS DAY 25.09.2015 10:53 INKERI HALONEN


Kuluttajaliitto ja Apteekkariliitto varoittavat valeapteekeista
25.09.2015 08:37 INKERI HALONEN

valeapteekki 25.09.2015 08:37 INKERI HALONEN


Kanervasta Aptan uusi puheenjohtaja
24.09.2015 15:19 ERJA ELO

työmarkkinat 24.09.2015 15:19 ERJA ELO


Tuore väitös: Lääkkeitä säilytetään kotona huolettomasti
24.09.2015 12:15 INKERI HALONEN

Lääkkeiden säilytys 24.09.2015 12:15 INKERI HALONEN


Tupakointi kiihdyttää MS-taudin etenemistä
23.09.2015 11:08 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 23.09.2015 11:08 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinin tarve jakaa asiantuntijat
22.09.2015 09:34 ERJA ELO

D-vitamiini 22.09.2015 09:34 ERJA ELO


Kielimuuri hidastaa asiakaspalvelua
21.09.2015 12:00 ERJA ELO

Apteekki palvelee 21.09.2015 12:00 ERJA ELO


Pakolaiskriisi haastaa kuva- ja elekielen käyttöön apteekeissa
21.09.2015 09:06 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 21.09.2015 09:06 INKERI HALONEN


Ympyrätalon apteekkiin Apteekin Terveyspiste
18.09.2015 09:52 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 18.09.2015 09:52 INKERI HALONEN


Hainrustotuotteita apteekeissa vain vähän – moni valmis poistamaan kokonaan
18.09.2015 09:45 INKERI HALONEN

18.09.2015 09:45 INKERI HALONEN