Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Tutkimus: Kotihoidon lääkitystiedot pielessä valtaosalla
07.01.2016 13:37 INKERI HALONEN

Lääkitys kuntoon 07.01.2016 13:37 INKERI HALONEN


Oulaisten apteekkari palkittiin – rakensi uuden apteekin ja työllisti lisää
05.01.2016 09:18 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 05.01.2016 09:18 INKERI HALONEN


Apteekkialan ammattieettiselle neuvottelukunnalle uusi puheenjohtaja
04.01.2016 11:10 INKERI HALONEN

Nimitykset 04.01.2016 11:10 INKERI HALONEN


Lääkekorvauslaskuri kertoo, paljonko maksat lääkkeistäsi
31.12.2015 10:48

Lääkekorvaukset 31.12.2015 10:48


Ensimmäinen migreenilääke itsehoitoon
29.12.2015 11:49 TIINA KUOSA

Itsehoito 29.12.2015 11:49 TIINA KUOSA


Virus voi kukistaa syövän
18.12.2015 14:19 VIRPI EKHOLM

18.12.2015 14:19 VIRPI EKHOLM


Sääntely palautti Unkarin apteekkipalvelut järjestykseen
18.12.2015 09:55 INKERI HALONEN, EMILII DOVE

Apteekkijärjestelmä 18.12.2015 09:55 INKERI HALONEN, EMILII DOVE


Suomen lääkehinnat halventuneet muihin euromaihin verrattuna
16.12.2015 17:20 ERKKI KOSTIAINEN

Lääketalous 16.12.2015 17:20 ERKKI KOSTIAINEN


Apteekkilupaa voi hakea myös sähköisesti
16.12.2015 12:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 16.12.2015 12:00 INKERI HALONEN


Lääkitys aiheutti virtsatievaivoja
15.12.2015 12:25 EVELIINA HAGELBERG

Lääkitys kuntoon 15.12.2015 12:25 EVELIINA HAGELBERG