Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Albert Wuokon palkinto Jukka Mönkköselle
13.11.2015 17:00 ERJA ELO

Palkitut 13.11.2015 17:00 ERJA ELO


Vesannon apteekista Vuoden Opetusapteekki
13.11.2015 16:30 ERJA ELO

Palkitut 13.11.2015 16:30 ERJA ELO


Farmasian Päivät alkoivat
13.11.2015 09:27 ERJA ELO

Koulutus 13.11.2015 09:27 ERJA ELO


HPV-rokotteiden ja oireyhtymien välillä ei yhteyttä
12.11.2015 12:54 TIINA KUOSA

HPV-rokotteet 12.11.2015 12:54 TIINA KUOSA


Ihmisoikeusaktiivi omistautuu nyt sydämen hyvinvoinnille
12.11.2015 09:36 ERJA ELO

Kansanterveys 12.11.2015 09:36 ERJA ELO


Apteekit auttavat kierrättämään lääkejätettä
11.11.2015 08:14 ERJA ELO

Lääkejätteet 11.11.2015 08:14 ERJA ELO


Eksoten Itkonen: Omaa kehittämistä jatketaan, apteekkien rooli pohdintaan
10.11.2015 14:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 10.11.2015 14:00 INKERI HALONEN


Lääkehaitat nakersivat elämänlaatua kipua enemmän
10.11.2015 13:30 PAULA TIMONEN

Lääkitys kuntoon 10.11.2015 13:30 PAULA TIMONEN


Kainuun sote: Apteekkien kannattaa tuoda itsensä esiin
10.11.2015 10:10 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 10.11.2015 10:10 INKERI HALONEN


Miksi palvelupisteet eivät yleisty?
09.11.2015 10:07 VIRPI EKHOLM

Palvelupisteet 09.11.2015 10:07 VIRPI EKHOLM