Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Terveysvaikuttajat Porissa: Hyvä yhteistyö tukee järkevää lääkehoitoa
14.07.2016 14:32 INKERI HALONEN

14.07.2016 14:32 INKERI HALONEN


Apteekkariliitto: Ei vastaa liiton linjaa
13.07.2016 22:26

13.07.2016 22:26


Apteekkarilehti ei lähetä roskapostia
07.07.2016 12:31

huijaus 07.07.2016 12:31


Tutkimus: Apteekin työntekijät luotetuimpia ammattilaisia
07.07.2016 11:36 ERKKI KOSTIAINEN

Luottamus 07.07.2016 11:36 ERKKI KOSTIAINEN


Vinkkejä kesäreissuun – näistä ravintoloista löydät apteekkihistoriaa
30.06.2016 12:02 INKERI HALONEN

Historia 30.06.2016 12:02 INKERI HALONEN


Ikääntyneiden lääkitys kuntoon apteekin avulla
30.06.2016 11:58 ERJA ELO

rationaalinen lääkehoito 30.06.2016 11:58 ERJA ELO


Fimea suosittelee: iäkkäiden lääkehoidot järkeviksi yhteistyöllä
30.06.2016 11:01 ERJA ELO

rationaalinen lääkehoito 30.06.2016 11:01 ERJA ELO


Lasten migreenin hoidosta kaivataan lisää tutkimustietoa
30.06.2016 08:15 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 30.06.2016 08:15 VIRPI EKHOLM


Lisää huonoja uutisia selkäkipuisille – myös opioidien teho kyseenalainen
30.06.2016 08:04 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 30.06.2016 08:04 UUTISPALVELU DUODECIM


Uusi antibiootti tuo toivoa - voi nitistää moniresitenttejä bakteereita
29.06.2016 10:32 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 29.06.2016 10:32 VIRPI EKHOLM