Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Lihava ja liikkumaton tupakoitsija menettää 6-8 tervettä elinvuotta
03.08.2016 11:13 ERJA ELO

Kansanterveys 03.08.2016 11:13 ERJA ELO


Teva osti Actavisin rinnakkaislääkkeet
03.08.2016 09:55 INKERI HALONEN

Lääketeollisuus 03.08.2016 09:55 INKERI HALONEN


Omega-3-rasvahapot voivat vähentää kohtalokkaita sydänkohtauksia
03.08.2016 09:01 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 03.08.2016 09:01 UUTISPALVELU DUODECIM


Psoriaasin hoitaminen voi auttaa myös sepelvaltimoita
02.08.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 02.08.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM


Teini-iän paino kertoo sydämen vajaatoimintariskin
29.07.2016 10:58 ERJA ELO

sydän 29.07.2016 10:58 ERJA ELO


Diabetesta sairastavat alttiita myös monille syöville
29.07.2016 09:03 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 29.07.2016 09:03 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkärilehti: Lääkkeitä vedetään pois myynnistä
28.07.2016 13:02 ERJA ELO

Lääkeväärennökset 28.07.2016 13:02 ERJA ELO


Masennuslääkkeet huonoja lasten vakaviin masennuksiin
27.07.2016 09:22 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 27.07.2016 09:22 UUTISPALVELU DUODECIM


Täysjyvävilja pidentää elinikää
25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM


Oriola-KD osti Pharmaservicen
18.07.2016 15:35

Annosjakelu 18.07.2016 15:35