Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Apteekkariliitto: Apteekkipalveluiden digikehitystä tärkeää jatkaa
12.08.2016 16:00 INKERI HALONEN

Digitalisaatio 12.08.2016 16:00 INKERI HALONEN


Iäkkäille sopimattomien lääkkeiden käyttö lisää terveyspalvelujen tarvetta
12.08.2016 10:21 INKERI HALONEN

Lääkitys kuntoon 12.08.2016 10:21 INKERI HALONEN


Kesä kasvatti etälääkäripalvelun kysyntää Vähänkyrön apteekissa
12.08.2016 09:28

Apteekki palvelee 12.08.2016 09:28


Suomalaistutkimus: Antibiootit vievät imettämisen terveyshyötyjä
11.08.2016 07:35 UUTISPALVELU DUODECIM

Tutkimus 11.08.2016 07:35 UUTISPALVELU DUODECIM


Hinkuyskään kehitetään uutta rokotetta
10.08.2016 10:33 INKERI HALONEN

Rokotteet 10.08.2016 10:33 INKERI HALONEN


Uutta toivoa Parkinsonin taudin hoitoon?
09.08.2016 12:37

Tutkimus 09.08.2016 12:37


Viikon vuodelepo syö lihaksia ja heikentää insuliinitasapainoa
09.08.2016 08:47 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 09.08.2016 08:47 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkejäämiä eniten jätevedenpuhdistamoiden läheisyydessä
08.08.2016 10:23 INKERI HALONEN

Ympäristö 08.08.2016 10:23 INKERI HALONEN


Reseptikeskuksen tietoja siirretään – voi pidentää vasteaikoja
05.08.2016 10:00 INKERI HALONEN

sähköinen resepti 05.08.2016 10:00 INKERI HALONEN


Liikunta tepsii vaikeasti hoidettavaan verenpaineeseen
05.08.2016 09:10 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 05.08.2016 09:10 UUTISPALVELU DUODECIM