Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
Influenssa A(H1N1) vakava terveysriski odottajille
|
Apteekkariliitto: Vastuu potilaan hoidosta säilytettävä lääkärillä
|
Lancet avasi H1N1-influenssasivuston
|
Viiden Tähden Apteekit -verkosto hajosi
|
Influenssa A(H1N1) -viruksessa potentiaalia pandemiaan
|
Influenssa A(H1N1) -rokote koko väestölle
|
Suomessa varmistunut kaksi influenssa A(H1N1) -tapausta
|
Lääkelaitos varoittaa väärennetyistä viruslääkkeistä
|
Vanhentuneita Tamiflu-pakkauksia ei saa hävittää
|
Tupakan vieroituslääke voi aiheuttaa aistiharhoja
|