Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
Kaksi syöpälääkettä erityiskorvauksen piiriin
|
Suomen 12. influenssa A (H1N1) -tartunta varmistui
|
Neupro-laastareiden toimitusrajoitukset poistuivat
|
Eduskunta päätti Lääkealan keskuksen perustamisesta
|
Terveyspalveluja käytetään erityisesti viimeisinä elinvuosina
|
Viisi uutta influenssa A(H1N1) -tartuntaa varmistui
|
HS: Kelan pitäisi tukea lääkehoidon kokonaisarviointia
|
Hakijamäärä farmaseutin opintoihin kasvoi reilusti
|
Suomessa todettu viisi H1N1-tapausta
|
WHO julisti pandemian alkaneeksi
|