Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
Influenssalääkkeiden määräämistä rajoitetaan
|
Influenssa A(H1N1)v lääkehoito muuttuu maksulliseksi maanantaina
|
Suomi varautuu nyt laajaan influenssa A (H1N1) -epidemiaan
|
Apteekkariliitto: Jo toteutuneet lääkesäästöt arvioitua suuremmat
|
A(H1N1)-influenssan ehkäisemisessä siirrytään lieventämisvaiheeseen
|
Lääkkeiden samanhintaisuus tärkeää suomalaisille
|
Influenssalääkkeiden jakelu siirtymässä normaaliin käytäntöön
|
WHO: terveydenhuoltohenkilöstö rokotetaan ensin
|
Suurin osa itsehoitolääkkeistä kauppoihin Ruotsissa
|
Apteekkeihin ollaan tyytyväisiä
|