Kovat rasvat paljastuivat syntipukiksi
23.11.2012 12:04 ISTOCKPHOTO
Suomalaisten nousuun kääntyneen kolesterolitason syyksi on paljastunut tyydyttyneiden rasvojen lisääntynyt syönti.
Tuoreen FINRAVINTO-tutkimuksen mukaan kuusi prosenttia suomalaisista käyttää nyt leivän päällä voita, kun vastaava osuus vuonna 2007 oli kolme prosenttia. Voi-kasviöljyseosten käyttö on lähes kaksinkertaistunut 20 prosentista 37 prosenttiin. Voin käyttö ruuanvalmistuksessa kotona on lisääntynyt 11 prosentista 15 prosenttiin ja voi-kasviöljyseosten 12 prosentista 15 prosenttiin.
THL raportoi aiemmin syksyllä, kuinka suomalaisten veren kolesterolipitoisuus laski vuodesta 1982 aina vuoteen 2007, mutta kääntyi nousuun viimeisen viiden vuoden aikana.
Suomalaisten suolansaannin väheneminen näyttää myös pysähtyneen ja kääntyneen hienoiseen nousuun. Tämä on osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että suomalaisten diastolisen verenpaineen, alapaineen, keskiarvo on myös noussut.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on jo käsitellyt tuoreen tutkimuksen tuloksia.
– Neuvottelukunta on huolestunut lisääntyneen tyydyttyneen rasvan, kolesterolin ja suolan saannin vaikutuksista suomalaisten terveyteen, kommentoi neuvottelukunnan puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. (TK)
Arkisto
Apteekeissa tyytyväisimmät asiakkaat
|
Uudistettu Apteekkari pian jakeluun
|
Kaikki reseptit sähköisiksi
|
Uusi lautasmalli ja vähemmän suolaa
|
Makkaraa vain maltillisesti
|
Apteekkarit näyttelyn takana
|
Klexane ja Victoza rajoitetusti erityiskorvattaviksi
|
Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
|
THL ja Tukes muistuttavat käsihuuhteiden tärkeydestä
|
PRAC hyllyttäisi osteoporoosilääkkeen
|