Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Tamro jakelee tilapäisesti osaa Orionin tuotteista
08.09.2017 18:00

Lääketukut 08.09.2017 18:00


Oriola: Tilanteen pitäisi normalisoitua ensi viikon alkuun mennessä
08.09.2017 17:45

Lääketukut 08.09.2017 17:45


Apteekkari: Näin katastrofaalista tilannetta ei ole koskaan ennen nähty
07.09.2017 16:39 ERJA ELO

Lääketukut 07.09.2017 16:39 ERJA ELO


Lääkkeiden hätäkuljetuksissakin isoja puutteita
07.09.2017 16:35

Lääketukut 07.09.2017 16:35


Fimea: Oriolan lääketoimituksissa yhä ongelmia
07.09.2017 16:03

Lääketukut 07.09.2017 16:03


Lääketeollisuus Oriolan vaikeuksista: "Tällaista ei saisi tapahtua"
07.09.2017 11:45 STT/MIMMA LEHTOVAARA

Lääketukut 07.09.2017 11:45 STT/MIMMA LEHTOVAARA


Oriolan toimitusongelmat jatkuvat – vaikutus näkyy myös sairaala-apteekeissa
06.09.2017 16:51 INKERI HALONEN

Lääketukut 06.09.2017 16:51 INKERI HALONEN


Oriolalla on ongelmia lääketoimituksissa
05.09.2017 15:49 ELINA AALTONEN

Lääketukut 05.09.2017 15:49 ELINA AALTONEN


EMA suosittelee pitkävaikutteisten parasetamolivalmisteiden myyntikieltoa EU:ssa
04.09.2017 15:55 ELINA AALTONEN

Lääketurvallisuus 04.09.2017 15:55 ELINA AALTONEN


Syöpäpotilaat suurentuneessa sydän- ja verisuonioireiden vaarassa
31.08.2017 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 31.08.2017 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM