Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


STM yrittää vauhdittaa Kanta-palveluiden taaperrusta
25.10.2019 15:09 OLLI-PEKKA TIAINEN

Digitalisaatio 25.10.2019 15:09 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkarista kuoriutui maratoonari
24.10.2019 14:32 INKERI MERILUOTO

Elämäntavat 24.10.2019 14:32 INKERI MERILUOTO


Syöpälääke paisuttaa Orionin tulosta
23.10.2019 14:05 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkekehitys 23.10.2019 14:05 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääkemuutokset piristivät vanhusta
23.10.2019 09:03 LAURA KOIVULA

Lääkitys kuntoon 23.10.2019 09:03 LAURA KOIVULA


Rintasyöpälääke letrotsolia on taas saatavilla
23.10.2019 08:38 ERJA ELO

Saatavuusongelmat 23.10.2019 08:38 ERJA ELO


Anemia raskauden alkupuolella lisää tarkkaavaisuushäiriön riskiä
22.10.2019 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 22.10.2019 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Pieni määrä Avonex-injektioliuosta vedetään pois markkinoilta
18.10.2019 14:45 EMMI PUUMALAINEN

Lääketurvallisuus 18.10.2019 14:45 EMMI PUUMALAINEN


Vanhusten lääkitysongelmien selvittäminen tehostuu
17.10.2019 12:18 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuus 17.10.2019 12:18 OLLI-PEKKA TIAINEN


Hyvästi räkätauti? Lääke flunssaan saattaakin löytyä
17.10.2019 09:02 VIRPI EKHOLM

flunssa 17.10.2019 09:02 VIRPI EKHOLM


Makeutettu parasetamoli aiheuttaa lasten lääkemyrkytyksiä
16.10.2019 10:01 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 16.10.2019 10:01 ERJA ELO