Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Saatavuushäiriöt lisääntyvät, apteekit voisivat auttaa
29.11.2019 11:55 ERKKI KOSTIAINEN

Saatavuusongelmat 29.11.2019 11:55 ERKKI KOSTIAINEN


Farmasian ala sai kollegiaalisuusohjeet
29.11.2019 10:00 ERJA ELO

Ammattietiikka 29.11.2019 10:00 ERJA ELO


Farmasian Päivillä puhetta Brexitistä ja lääkkeiden saatavuushäiriöistä
29.11.2019 08:25 ERJA ELO

Farmasian Päivät 29.11.2019 08:25 ERJA ELO


Proteesileijonat löi Spiritus Fortiksen
28.11.2019 21:52 ERKKI KOSTIAINEN

Yhteiskuntavastuu 28.11.2019 21:52 ERKKI KOSTIAINEN


Valeapteekki joutuu maksamaan 100000 euron uhkasakon
28.11.2019 12:46 OLLI-PEKKA TIAINEN

Valeapteekki 28.11.2019 12:46 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkariliiton varapuheenjohtajat jatkokaudelle
22.11.2019 12:25 ERJA ELO

Apteekkariliitto 22.11.2019 12:25 ERJA ELO


Apteekkariliitto palkitsi ansioituneita
22.11.2019 10:40 ERJA ELO

Palkitut 22.11.2019 10:40 ERJA ELO


Vantaa saa uudet apteekkinsa
21.11.2019 16:58 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkiluvat 21.11.2019 16:58 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääkkeet kulkivat lakosta huolimatta
20.11.2019 10:25 EMMI PUUMALAINEN

Lääkejakelu 20.11.2019 10:25 EMMI PUUMALAINEN


Antibioottien käyttö vähenee Suomessa edelleen
19.11.2019 13:15 ERJA ELO

antibiootit 19.11.2019 13:15 ERJA ELO