Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Kodeiiniyskänlääkkeisiin rajoituksia lapsilla
23.03.2015 14:32

Itsehoito 23.03.2015 14:32


Foolihappo pienentää aivohalvauksien vaaraa
23.03.2015 08:12

Itsehoito 23.03.2015 08:12


Tutkimus: "Juustohöylälle" haastaja lääkesäästöissä
20.03.2015 09:57

Lääkepolitiikka 20.03.2015 09:57


Psykoosilääkkeet ehkä luultua vaarallisempia dementiapotilaille
20.03.2015 07:13

Lääkehoito 20.03.2015 07:13


Räty vastaanotti adressin Joutsen apteekin pelastamiseksi
19.03.2015 15:41

Apteekkijärjestelmä 19.03.2015 15:41


Kysely: Apteekkien neuvontaa arvostetaan
19.03.2015 00:05 TIINA KUOSA, ERKKI KOSTIAINEN

Itsehoito 19.03.2015 00:05 TIINA KUOSA, ERKKI KOSTIAINEN


Googlesta haetaan ahkerasti terveystietoa
18.03.2015 14:00 INKERI HALONEN

Itsehoito 18.03.2015 14:00 INKERI HALONEN


Proviisorit: tarveharkinta säilytettävä apteekkiluvissa
17.03.2015 11:09 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 17.03.2015 11:09 INKERI HALONEN


Oriola-KD irtisanoo enintään 60
16.03.2015 09:07

Lääketukut 16.03.2015 09:07


Ryöstöt ja murrot apteekkeihin yhä kasvussa
13.03.2015 14:13 INKERI HALONEN

Rikollisuus 13.03.2015 14:13 INKERI HALONEN