Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Yksi tarina: Yhä paheneva uniongelma
13.04.2015 13:41 INKERI HALONEN

Lääkitys kuntoon 13.04.2015 13:41 INKERI HALONEN


Terveyspiste on terkkarin kumppani
13.04.2015 10:25 JAANA AHLBLAD

Apteekin lisäpalvelut 13.04.2015 10:25 JAANA AHLBLAD


Sydänviikolla kisaillaan terveyden puolesta
10.04.2015 10:00 INKERI HALONEN

Kampanjat 10.04.2015 10:00 INKERI HALONEN


Fimean alueellistaminen selvitetään
09.04.2015 12:42 INKERI HALONEN

Fimean alueellistaminen 09.04.2015 12:42 INKERI HALONEN


Lääkärit arvioivat: Näin moni pärjäisi itsehoidolla
09.04.2015 12:02 ERJA ELO

Uudistuva terveydenhuolto 09.04.2015 12:02 ERJA ELO


Lääkäripalvelut yleistyvät verkossa
09.04.2015 08:19 ERJA ELO

Uudistuva terveydenhuolto 09.04.2015 08:19 ERJA ELO


Itselääkintä laajenee
08.04.2015 09:49 ERJA ELO

08.04.2015 09:49 ERJA ELO


Parasetamoli todennäköisesti tehoton alaselkä- ja niskakipuihin
08.04.2015 09:03 UUTISPALVELU DUODECIM

Itsehoito 08.04.2015 09:03 UUTISPALVELU DUODECIM


Dialyysinesteiden kotiinkuljetus vastaa muuttourakkaa
07.04.2015 11:17 ERJA ELO

Sote ja apteekit 07.04.2015 11:17 ERJA ELO


Antibiootit saattavat lihottaa lapsia
07.04.2015 09:33 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 07.04.2015 09:33 UUTISPALVELU DUODECIM