Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Burana-Caps-valmiste vedetään pois myynnistä
24.11.2015 11:45 TIINA KUOSA

Lääketurvallisuus 24.11.2015 11:45 TIINA KUOSA


Lääkekorvaussäästöt puolittuivat
24.11.2015 11:08 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 24.11.2015 11:08 INKERI HALONEN


Ensimmäinen kipulääke lisäneuvontaa vaativaksi itsehoitolääkkeeksi
24.11.2015 09:00 INKERI HALONEN

Itsehoito 24.11.2015 09:00 INKERI HALONEN


Pähkinät auttavat kolesterolin hallinnassa
23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM


Eija Kari ja Sirpa Peura Apteekkariliiton varapuheenjohtajiksi
20.11.2015 13:34 ERJA ELO

Apteekkariliitto 20.11.2015 13:34 ERJA ELO


Apteekkariliitto palkitsi ansiomerkeillä
20.11.2015 11:16 ERJA ELO

Palkitut 20.11.2015 11:16 ERJA ELO


Itä-Suomen yliopistolle iso lahjoitus Turusen Säätiöltä
19.11.2015 11:58 INKERI HALONEN

Koulutus 19.11.2015 11:58 INKERI HALONEN


Teemapäivä muistuttaa antibioottien vastuullisesta käytöstä
18.11.2015 09:48 ERJA ELO

antibioottiresistenssi 18.11.2015 09:48 ERJA ELO


Infektiot kasvattavat lapsella riskiä psoriaasiin – antibiootit eivät
18.11.2015 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

antibiootit 18.11.2015 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Oppiva työyhteisö -palkinto KYSin sairaala-apteekille
14.11.2015 13:00 ERJA ELO

Palkitut 14.11.2015 13:00 ERJA ELO