Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Siun Sote tahtoo paikalliset yritykset mukaan
27.10.2015 10:29 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 27.10.2015 10:29 INKERI HALONEN


Kuntapäättäjät tyytyväisiä apteekkipalveluihin
26.10.2015 10:11 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 26.10.2015 10:11 INKERI HALONEN


Tunti lisää liikuntaa talviajan kunniaksi
22.10.2015 09:26 ERJA ELO

Elämäntavat 22.10.2015 09:26 ERJA ELO


Rauman ylihoitaja: Palvelusetelikäytäntö sopisi hyvin Apteekin Terveyspisteeseen
21.10.2015 13:53 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 21.10.2015 13:53 INKERI HALONEN


Raskaudenaikainen lihavuus merkki tulevista terveysriskeistä
21.10.2015 08:39 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 21.10.2015 08:39 UUTISPALVELU DUODECIM


Influenssatartunta altistaa sydänkohtauksille – rokote pienentää riskiä
19.10.2015 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM

Influenssarokotus 19.10.2015 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinin vajaus yhteydessä muistin heikkenemiseen
16.10.2015 09:17 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 16.10.2015 09:17 UUTISPALVELU DUODECIM


Raumalle avataan toinen Apteekin Terveyspiste
15.10.2015 10:31 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 15.10.2015 10:31 INKERI HALONEN


Uusi spirometriasuositus on ilmestynyt
14.10.2015 10:13 ERJA ELO

astma 14.10.2015 10:13 ERJA ELO


Miljoonat diabeetikot saavat insuliinikynänsä Kontiolahdelta
13.10.2015 16:10 JARKKO BÖHM

Lääketeollisuus 13.10.2015 16:10 JARKKO BÖHM