Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Kunniamerkit Eeva Savelalle ja Kari Walleniukselle
04.12.2015 08:21 ERJA ELO

Palkitut 04.12.2015 08:21 ERJA ELO


Fimea: LVI-lääkkeiden valikoima kasvanee ensi vuonna
03.12.2015 08:58 INKERI HALONEN

Itsehoito 03.12.2015 08:58 INKERI HALONEN


Risikko: Hienoa nähdä työnsä hedelmiä
02.12.2015 15:23 INKERI HALONEN

Itsehoito 02.12.2015 15:23 INKERI HALONEN


Kysely: Valtaosa suomalaisista laajentaisi itsehoitoa
02.12.2015 09:51 INKERI HALONEN

Itsehoito 02.12.2015 09:51 INKERI HALONEN


Ruskon sivuapteekki aloitti Matkahuollon pakettipisteenä
01.12.2015 14:30 ERJA ELO

Apteekki palvelee 01.12.2015 14:30 ERJA ELO


Mikä oli Vuoden Terveysteko tai Terveysinnovaatio? Vielä ehdit ehdottaa!
30.11.2015 15:28 INGIMAGE

Health Awards 30.11.2015 15:28 INGIMAGE


Medifon kasvaa voimakkaasti
30.11.2015 09:41 ERJA ELO

Lääketukut 30.11.2015 09:41 ERJA ELO


Influenssarokotteet loppumassa myös THL:n varastosta
27.11.2015 13:33 INKERI HALONEN

Influenssarokotus 27.11.2015 13:33 INKERI HALONEN


Apteekeille lisää ohjeita pakolaisten palveluun
26.11.2015 10:41 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 26.11.2015 10:41 INKERI HALONEN


Burana-Capsien palautukset sujuneet rauhallisesti
25.11.2015 12:11 INKERI HALONEN

Lääketurvallisuus 25.11.2015 12:11 INKERI HALONEN