Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Kenelle kollageenia?
29.05.2018 10:29 ERJA ELO

Ravitsemus 29.05.2018 10:29 ERJA ELO


Apteekkilaiset Dan ja Henri kouluttautuvat lentokapteeneiksi
28.05.2018 10:19 ERJA ELO

28.05.2018 10:19 ERJA ELO


Kokoomuksen puoluehallitus lieventäisi apteekkisääntelyä, proviisoriomistus säilyisi
25.05.2018 14:59 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 25.05.2018 14:59 ERJA ELO


Painettu Apteekkarilehti on edelleen lukijoilleen tärkeä – sähköisen median käyttö kasvaa tasaisesti
25.05.2018 10:45 INKERI MERILUOTO

Lukijatutkimus 25.05.2018 10:45 INKERI MERILUOTO


Viranomaiset huolissaan epilepsialääke klonatsepaamin kasvavasta off label -käytöstä
24.05.2018 11:25 ELINA AALTONEN

Lääkehoito 24.05.2018 11:25 ELINA AALTONEN


Avainapteekit ja YTA-yhteistyöapteekit yhdistyvät
23.05.2018 09:06

Apteekkiryhmittymät 23.05.2018 09:06


Vieremän apteekki paransi intimiteettisuojaa äänieristetyillä asiakastiloilla - katso uudet tilat videolta!
22.05.2018 11:00 ERJA ELO

Apteekki palvelee 22.05.2018 11:00 ERJA ELO


Suurempi veren D-vitamiinipitoisuus on yhteydessä matalampiin kolesteroliarvoihin lapsilla
18.05.2018 08:19 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 18.05.2018 08:19 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinilisät eivät ehkäise syöpää tai syöpäkuolemia
17.05.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 17.05.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM


Antibiootteihin liitetyt sydänriskit selittyvät potilailla – ei lääkkeillä
17.05.2018 08:41 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 17.05.2018 08:41 UUTISPALVELU DUODECIM