Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Helsingin yliopisto farmasian oppiaineessa maailman parhaimpien joukossa
18.07.2018 12:10 ERJA ELO

18.07.2018 12:10 ERJA ELO


Apteekit keräävät kansalaisilta palautetta kehittääkseen palvelujaan
18.07.2018 11:10 ERJA ELO

18.07.2018 11:10 ERJA ELO


Omega-3-ravintolisät eivät suojaa sydäntaudeilta
18.07.2018 02:01 ERJA ELO

sydän 18.07.2018 02:01 ERJA ELO


EMA jatkaa valsartaanilääkkeiden tutkimusta - alustava arvio syöpäriskistä valmistui
17.07.2018 17:20 ERJA ELO

Lääketurvallisuus 17.07.2018 17:20 ERJA ELO


Lääkehoitoihin luotetaan, mutta ne myös huolestuttavat
16.07.2018 09:01 ERKKI KOSTIAINEN

Lääkehoito 16.07.2018 09:01 ERKKI KOSTIAINEN


Seuraa SuomiAreenan lääkekeskustelua MTV Katsomossa
13.07.2018 15:59 ERJA ELO

13.07.2018 15:59 ERJA ELO


Apteekkien perustamista helpotetaan
13.07.2018 11:43 ERJA ELO

Lainsäädäntö 13.07.2018 11:43 ERJA ELO


Tutkimus: Apteekkien työntekijät kolmanneksi luotetuimpia
11.07.2018 11:19 ERKKI KOSTIAINEN

Luottamus 11.07.2018 11:19 ERKKI KOSTIAINEN


Apteekki tulee taskuun - Videoasiointi yleistyy apteekeissa
11.07.2018 10:07 ERJA ELO

Apteekki palvelee 11.07.2018 10:07 ERJA ELO


Verenpainelääkkeitä pois markkinoilta laatuongelmien vuoksi
04.07.2018 18:26 ERKKI KOSTIAINEN

Lääketurvallisuus 04.07.2018 18:26 ERKKI KOSTIAINEN