Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Itsehoitolääkkeiden hinnat lähes ennallaan
09.02.2015 10:43

09.02.2015 10:43


Liitot: Sairaanhoitajat sopivat apteekkeihin
06.02.2015 10:12

06.02.2015 10:12


Sopiiko tämä teille?
05.02.2015 15:38 INKERI HALONEN

Itsehoito 05.02.2015 15:38 INKERI HALONEN


Suomen apteekeissa naapurimaita tyytyväisemmät asiakkaat
05.02.2015 10:15

05.02.2015 10:15


Lääkäri meni jo, lähteekö seuraavaksi apteekki?
04.02.2015 14:59

04.02.2015 14:59


Ympäristöajattelu halutaan osaksi koko farmasiaa
04.02.2015 09:40

04.02.2015 09:40


Terveyspiste lisää kiinnostusta apteekin muihinkin palveluihin
03.02.2015 09:14

Apteekin lisäpalvelut 03.02.2015 09:14


Brändi hioo työyhteisön
02.02.2015 09:55

02.02.2015 09:55


Lääketeollisuus: Itsehoidon lääkkeet jatkossakin vain apteekeista
30.01.2015 15:30

Apteekkijärjestelmä 30.01.2015 15:30


Valvira ja Fimea saman katon alle
30.01.2015 13:32

30.01.2015 13:32