Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Tulevaisuuden vanhus on ketterä digiasioissa
20.06.2016 09:32 ERJA ELO

Digitalisaatio 20.06.2016 09:32 ERJA ELO


Fimea: Apteekit avuksi etälääkärikokeiluihin
16.06.2016 11:23 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 16.06.2016 11:23 INKERI HALONEN


Mobiilit terveyssovellukset – onko niistä oikeasti hyötyä?
16.06.2016 10:20 INKERI HALONEN

Digitalisaatio 16.06.2016 10:20 INKERI HALONEN


Tutkimus kertoo - näin sähköinen resepti on muuttanut työnkuvia apteekeissa
15.06.2016 08:41 INKERI HALONEN

sähköinen resepti 15.06.2016 08:41 INKERI HALONEN


Voiko vakuutus toimia itsehoidon motivaattorina?
14.06.2016 14:53 INKERI HALONEN

Itsehoito 14.06.2016 14:53 INKERI HALONEN


Mikä motivoi ihmistä hoitamaan itseään?
13.06.2016 10:00 INKERI HALONEN

Itsehoito 13.06.2016 10:00 INKERI HALONEN


Heikko kädenpuristus ennustaa lyhyempää elämää
13.06.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM

Kansanterveys 13.06.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM


Ranskalaiset valmiita apteekkirokotuksiin
09.06.2016 15:28 INKERI HALONEN

Influenssarokotus 09.06.2016 15:28 INKERI HALONEN


Apteekkariliiton Salkku ylivoimaisesti seuratuin media apteekeissa
09.06.2016 14:00 INKERI HALONEN

Apteekkariliitto 09.06.2016 14:00 INKERI HALONEN


Apteekkirokotukset paransivat kausi-influenssan rokotuskattavuutta Yhdysvalloissa
08.06.2016 12:59 INKERI HALONEN

Influenssarokotus 08.06.2016 12:59 INKERI HALONEN