Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Kenet heistä palkitaan? Health Awards -finaalistit on valittu!
07.12.2016 10:48 INKERI HALONEN

Health Awards 07.12.2016 10:48 INKERI HALONEN


Kahdelle apteekkarille Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki
02.12.2016 11:40

Palkitut 02.12.2016 11:40


Suomalaiset pitävät apteekkien sijainnin ohjausta tärkeänä
02.12.2016 08:29

Apteekkijärjestelmä 02.12.2016 08:29


Eduskunta tasaa vauvalaskua 2 500 eurolla
01.12.2016 10:55 ERJA ELO

Lainsäädäntö 01.12.2016 10:55 ERJA ELO


Lääkelistan puolittaminen auttoi - rouvan vointi koheni
29.11.2016 11:42 Nina Ranttila

Lääkitys kuntoon 29.11.2016 11:42 Nina Ranttila


Tutkimus: Kalsium ei ole sydänriski
29.11.2016 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM

Itsehoito 29.11.2016 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM


Marja Ritala jatkaa Apteekkariliiton puheenjohtajana
25.11.2016 15:00 ERJA ELO

Apteekkariliitto 25.11.2016 15:00 ERJA ELO


Apteekkariliitto jakoi ansiomerkkejä
25.11.2016 11:37 ERJA ELO

Apteekkariliitto 25.11.2016 11:37 ERJA ELO


Tuore väitös: Koulujen lääkekasvatus on vielä vähäistä
24.11.2016 10:15 INKERI HALONEN

Koulutus 24.11.2016 10:15 INKERI HALONEN


Apteekit siirtyivät Länsimetron perässä - ja odottavat nyt Länsimetroa
23.11.2016 11:42 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 23.11.2016 11:42 INKERI HALONEN