Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Naantali ja Ylivieska saavat uudet apteekit
27.01.2017 09:23 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 27.01.2017 09:23 ERJA ELO


Vuoden parhaat taas valittu – innovaatiopalkinto Evondoksen lääkeannostelurobotille
26.01.2017 18:40 INKERI HALONEN

Health Awards 26.01.2017 18:40 INKERI HALONEN


THL:n ylilääkäri: Tuhkarokkoepidemia todennäköinen Pietarsaaren alueella
26.01.2017 11:05 ERJA ELO

Rokotukset 26.01.2017 11:05 ERJA ELO


Lääkityksen arviointi paljasti – väärä annosteluajankohta lisäsi lääkitystä
25.01.2017 08:45 Eveliina Hagelberg-Häkkinen

Lääkitys kuntoon 25.01.2017 08:45 Eveliina Hagelberg-Häkkinen


Sähköinen resepti lisäsi lääkitysturvallisuutta
24.01.2017 08:53 ERJA ELO

sähköinen resepti 24.01.2017 08:53 ERJA ELO


Kolmasosa aikuisten astmoista saattaa parantua itsestään
23.01.2017 09:08 UUTISPALVELU DUODECIM

astma 23.01.2017 09:08 UUTISPALVELU DUODECIM


Suomalaisprofessori toiveikas uusista kolesterolilääkkeistä
19.01.2017 12:00 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 19.01.2017 12:00 VIRPI EKHOLM


Selvitysmies: Fimean päätoimipaikka Helsinkiin, työt jatkuisivat myös Kuopiossa
18.01.2017 10:48 INKERI HALONEN, ERJA ELO

Fimean alueellistaminen 18.01.2017 10:48 INKERI HALONEN, ERJA ELO


Kilpailu on laskenut yli 1 500 lääkkeen hintaa
17.01.2017 10:25

Lääkkeiden hinta 17.01.2017 10:25


Ainakin viiteen sairaalaan toivotaan apteekkia
14.01.2017 11:24 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 14.01.2017 11:24 INKERI HALONEN