Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Millaisen APTEEKIN sinä haluat? Apteekit kartoittavat suomalaisten toiveita
13.08.2018 09:00 INKERI MERILUOTO

Apteekkijärjestelmä 13.08.2018 09:00 INKERI MERILUOTO


Suomen Apteekki jatkaa puhelinmyyntiään – KKV:lle tullut 50 yhteydenottoa firman toiminnasta, ei näyttöä kiellon vastaisesta toiminnasta
08.08.2018 13:29 INKERI MERILUOTO

Valeapteekki 08.08.2018 13:29 INKERI MERILUOTO


Välttämiseen on hyvä syy – tiettyjen lääkkeiden aloittaminen iäkkäillä lisää riskejä selvästi
06.08.2018 14:25 INKERI MERILUOTO

Lääkitysturvallisuus 06.08.2018 14:25 INKERI MERILUOTO


Väitös: Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat Suomessa yleisiä
06.08.2018 12:29 INKERI MERILUOTO

Lääkejakelu 06.08.2018 12:29 INKERI MERILUOTO


Liikunta ehkäisee masennusta iästä riippumatta
02.08.2018 12:56 UUTISPALVELU DUODECIM

Itsehoito 02.08.2018 12:56 UUTISPALVELU DUODECIM


Tutkittavia kaivataan pikaisesti – Hinkuyskärokotustutkimus käynnistyy Turussa
01.08.2018 12:40 INKERI MERILUOTO

Tutkimus 01.08.2018 12:40 INKERI MERILUOTO


Kaurapuuro ja ruisleipä voivat auttaa diabeteksen ehkäisyssä
31.07.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 31.07.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM


Adrenaliinikynien saatavuudessa edelleen ongelmia
23.07.2018 16:22 ERJA ELO

allergia 23.07.2018 16:22 ERJA ELO


Lääkkeiden säilyvyys helteellä herättää huolta
20.07.2018 12:12 ERJA ELO

20.07.2018 12:12 ERJA ELO


Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilasta
19.07.2018 08:40 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 19.07.2018 08:40 UUTISPALVELU DUODECIM