Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Pneumokokkia vastaan voisi rokottaa nykyistä tehokkaammin
04.02.2020 14:07 HANNA HYVÄRINEN

Rokotteet 04.02.2020 14:07 HANNA HYVÄRINEN


50 grammaa lihajalosteita päivässä lisää suolistosyövän riskiä
04.02.2020 10:09 ERJA ELO

syöpä 04.02.2020 10:09 ERJA ELO


Lääkekorvaukset suoraan apteekista jo 50 vuotta
03.02.2020 16:18 ERKKI KOSTIAINEN

Historia 03.02.2020 16:18 ERKKI KOSTIAINEN


Astmalääkkeiden käytöllä yhteys tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen – tulos ei vaikuta hoitokäytäntöihin
03.02.2020 13:30 ERJA ELO

astma 03.02.2020 13:30 ERJA ELO


Kanta-palvelujen suosio kasvaa voimakkaasti
31.01.2020 09:35 ERJA ELO

31.01.2020 09:35 ERJA ELO


Reseptien uusiminen työllistää lääkäreitä – voisivatko reseptit olla voimassa toistaiseksi?
31.01.2020 08:21 TARU VANHALA

Reseptien uusiminen 31.01.2020 08:21 TARU VANHALA


Uusi tutkimus kyseenalaistaa sinkkitablettien tehon flunssan hoidossa
29.01.2020 14:36 TARU VANHALA

sinkki 29.01.2020 14:36 TARU VANHALA


Esiselvitys lääkehoidon kustannuksista ja apteekkitaloudesta valmistui
28.01.2020 16:08 ERKKI KOSTIAINEN

apteekkitalous 28.01.2020 16:08 ERKKI KOSTIAINEN


Kiinan koronaviruksen oirekuva alkaa selvitä – oireet muistuttavat SARS-virusta
28.01.2020 12:13 UUTISPALVELU DUODECIM

Koronavirus 28.01.2020 12:13 UUTISPALVELU DUODECIM


Kiinan-matkan ei tarvitse tyssätä koronavirukseen – myös Ivalossa virusepäily
24.01.2020 07:41 HANNA HYVÄRINEN , ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 24.01.2020 07:41 HANNA HYVÄRINEN , ERKKI KOSTIAINEN