Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Saatavuushäiriöt lisääntyvät, apteekit voisivat auttaa
29.11.2019 11:55 ERKKI KOSTIAINEN

Saatavuusongelmat 29.11.2019 11:55 ERKKI KOSTIAINEN


Farmasian ala sai kollegiaalisuusohjeet
29.11.2019 10:00 ERJA ELO

Ammattietiikka 29.11.2019 10:00 ERJA ELO


Farmasian Päivillä puhetta Brexitistä ja lääkkeiden saatavuushäiriöistä
29.11.2019 08:25 ERJA ELO

Farmasian Päivät 29.11.2019 08:25 ERJA ELO


Proteesileijonat löi Spiritus Fortiksen
28.11.2019 21:52 ERKKI KOSTIAINEN

Yhteiskuntavastuu 28.11.2019 21:52 ERKKI KOSTIAINEN


Valeapteekki joutuu maksamaan 100000 euron uhkasakon
28.11.2019 12:46 OLLI-PEKKA TIAINEN

Valeapteekki 28.11.2019 12:46 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkariliiton varapuheenjohtajat jatkokaudelle
22.11.2019 12:25 ERJA ELO

Apteekkariliitto 22.11.2019 12:25 ERJA ELO


Apteekkariliitto palkitsi ansioituneita
22.11.2019 10:40 ERJA ELO

Palkitut 22.11.2019 10:40 ERJA ELO


Vantaa saa uudet apteekkinsa
21.11.2019 16:58 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkiluvat 21.11.2019 16:58 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääkkeet kulkivat lakosta huolimatta
20.11.2019 10:25 EMMI PUUMALAINEN

Lääkejakelu 20.11.2019 10:25 EMMI PUUMALAINEN


Antibioottien käyttö vähenee Suomessa edelleen
19.11.2019 13:15 ERJA ELO

antibiootit 19.11.2019 13:15 ERJA ELO