Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Apteekkariliitto: Ei sairaana apteekkiin
16.03.2020 12:40 ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 16.03.2020 12:40 ERKKI KOSTIAINEN


Fimea: Lääkkeitä ei pidä hamstrata
16.03.2020 08:40 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 16.03.2020 08:40 HANNA HYVÄRINEN


Lääketukut lupaavat varmistaa lääketoimitukset apteekkeihin
15.03.2020 10:13 ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 15.03.2020 10:13 ERKKI KOSTIAINEN


Kipu- ja kuumelääkkeitä tulossa apteekkeihin lisää alkuviikosta
14.03.2020 11:56 ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 14.03.2020 11:56 ERKKI KOSTIAINEN


Lääkkeet kotiinkuljetuksella – 120 verkkoapteekkia valmiina palvelemaan
13.03.2020 14:38 ERJA ELO

Verkkokauppa 13.03.2020 14:38 ERJA ELO


Lääkkeiden hamstraamiseen ei ole syytä – varastot riittävät seuraavaan toimitukseen
13.03.2020 14:35

Koronavirus 13.03.2020 14:35


Norjassa apteekin työntekijällä koronatartunta
13.03.2020 08:44 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 13.03.2020 08:44 HANNA HYVÄRINEN


Apteekit varautuvat koronavirusepidemian laajenemiseen
13.03.2020 08:26 ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 13.03.2020 08:26 ERKKI KOSTIAINEN


LOTTA-lista kartoittaa iäkkäiden lääkehoidon riskejä
12.03.2020 09:04 TARU VANHALA, HANNA HYVÄRINEN

lääkehoidon arviointi 12.03.2020 09:04 TARU VANHALA, HANNA HYVÄRINEN


Apteekeista omalla ilmoituksella kotiin sairastamaan
12.03.2020 08:10 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 12.03.2020 08:10 HANNA HYVÄRINEN