Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Siun Sote tahtoo paikalliset yritykset mukaan
27.10.2015 10:29 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 27.10.2015 10:29 INKERI HALONEN


Kuntapäättäjät tyytyväisiä apteekkipalveluihin
26.10.2015 10:11 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 26.10.2015 10:11 INKERI HALONEN


Tunti lisää liikuntaa talviajan kunniaksi
22.10.2015 09:26 ERJA ELO

Elämäntavat 22.10.2015 09:26 ERJA ELO


Rauman ylihoitaja: Palvelusetelikäytäntö sopisi hyvin Apteekin Terveyspisteeseen
21.10.2015 13:53 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 21.10.2015 13:53 INKERI HALONEN


Raskaudenaikainen lihavuus merkki tulevista terveysriskeistä
21.10.2015 08:39 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 21.10.2015 08:39 UUTISPALVELU DUODECIM


Influenssatartunta altistaa sydänkohtauksille – rokote pienentää riskiä
19.10.2015 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM

Influenssarokotus 19.10.2015 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinin vajaus yhteydessä muistin heikkenemiseen
16.10.2015 09:17 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 16.10.2015 09:17 UUTISPALVELU DUODECIM


Raumalle avataan toinen Apteekin Terveyspiste
15.10.2015 10:31 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 15.10.2015 10:31 INKERI HALONEN


Uusi spirometriasuositus on ilmestynyt
14.10.2015 10:13 ERJA ELO

astma 14.10.2015 10:13 ERJA ELO


Miljoonat diabeetikot saavat insuliinikynänsä Kontiolahdelta
13.10.2015 16:10 JARKKO BÖHM

Lääketeollisuus 13.10.2015 16:10 JARKKO BÖHM