Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Tulevaisuuden vanhus on ketterä digiasioissa
20.06.2016 09:32 ERJA ELO

Digitalisaatio 20.06.2016 09:32 ERJA ELO


Fimea: Apteekit avuksi etälääkärikokeiluihin
16.06.2016 11:23 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 16.06.2016 11:23 INKERI HALONEN


Mobiilit terveyssovellukset – onko niistä oikeasti hyötyä?
16.06.2016 10:20 INKERI HALONEN

Digitalisaatio 16.06.2016 10:20 INKERI HALONEN


Tutkimus kertoo - näin sähköinen resepti on muuttanut työnkuvia apteekeissa
15.06.2016 08:41 INKERI HALONEN

sähköinen resepti 15.06.2016 08:41 INKERI HALONEN


Voiko vakuutus toimia itsehoidon motivaattorina?
14.06.2016 14:53 INKERI HALONEN

Itsehoito 14.06.2016 14:53 INKERI HALONEN


Mikä motivoi ihmistä hoitamaan itseään?
13.06.2016 10:00 INKERI HALONEN

Itsehoito 13.06.2016 10:00 INKERI HALONEN


Heikko kädenpuristus ennustaa lyhyempää elämää
13.06.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM

Kansanterveys 13.06.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM


Ranskalaiset valmiita apteekkirokotuksiin
09.06.2016 15:28 INKERI HALONEN

Influenssarokotus 09.06.2016 15:28 INKERI HALONEN


Apteekkariliiton Salkku ylivoimaisesti seuratuin media apteekeissa
09.06.2016 14:00 INKERI HALONEN

Apteekkariliitto 09.06.2016 14:00 INKERI HALONEN


Apteekkirokotukset paransivat kausi-influenssan rokotuskattavuutta Yhdysvalloissa
08.06.2016 12:59 INKERI HALONEN

Influenssarokotus 08.06.2016 12:59 INKERI HALONEN