Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Pneumokokkia vastaan voisi rokottaa nykyistä tehokkaammin
04.02.2020 14:07 HANNA HYVÄRINEN

Rokotteet 04.02.2020 14:07 HANNA HYVÄRINEN


50 grammaa lihajalosteita päivässä lisää suolistosyövän riskiä
04.02.2020 10:09 ERJA ELO

syöpä 04.02.2020 10:09 ERJA ELO


Lääkekorvaukset suoraan apteekista jo 50 vuotta
03.02.2020 16:18 ERKKI KOSTIAINEN

Historia 03.02.2020 16:18 ERKKI KOSTIAINEN


Astmalääkkeiden käytöllä yhteys tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen – tulos ei vaikuta hoitokäytäntöihin
03.02.2020 13:30 ERJA ELO

astma 03.02.2020 13:30 ERJA ELO


Kanta-palvelujen suosio kasvaa voimakkaasti
31.01.2020 09:35 ERJA ELO

31.01.2020 09:35 ERJA ELO


Reseptien uusiminen työllistää lääkäreitä – voisivatko reseptit olla voimassa toistaiseksi?
31.01.2020 08:21 TARU VANHALA

Reseptien uusiminen 31.01.2020 08:21 TARU VANHALA


Uusi tutkimus kyseenalaistaa sinkkitablettien tehon flunssan hoidossa
29.01.2020 14:36 TARU VANHALA

sinkki 29.01.2020 14:36 TARU VANHALA


Esiselvitys lääkehoidon kustannuksista ja apteekkitaloudesta valmistui
28.01.2020 16:08 ERKKI KOSTIAINEN

apteekkitalous 28.01.2020 16:08 ERKKI KOSTIAINEN


Kiinan koronaviruksen oirekuva alkaa selvitä – oireet muistuttavat SARS-virusta
28.01.2020 12:13 UUTISPALVELU DUODECIM

Koronavirus 28.01.2020 12:13 UUTISPALVELU DUODECIM


Kiinan-matkan ei tarvitse tyssätä koronavirukseen – myös Ivalossa virusepäily
24.01.2020 07:41 HANNA HYVÄRINEN , ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 24.01.2020 07:41 HANNA HYVÄRINEN , ERKKI KOSTIAINEN