Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Viron apteekkiuudistus kääntyi tappeluksi
19.02.2020 08:20 ALMA ONALI

Apteekkijärjestelmä 19.02.2020 08:20 ALMA ONALI


Sairas muutos – ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen tauteja ja äärimmäisiä säitä
17.02.2020 11:50 TARU VANHALA

Ilmastonmuutos 17.02.2020 11:50 TARU VANHALA


Hinta ei aina ratkaise lääkkeen valintaa
14.02.2020 08:56 TARU VANHALA

Lääkevaihto 14.02.2020 08:56 TARU VANHALA


Tamron lääkekuljetuksia siirtyy PostNordille – apteekit huolissaan uutisista
13.02.2020 09:28 HANNA HYVÄRINEN

Lääkekuljetukset 13.02.2020 09:28 HANNA HYVÄRINEN


Fimea seuraa koronavirusepidemian vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen
12.02.2020 14:47 ERJA ELO

Saatavuusongelmat 12.02.2020 14:47 ERJA ELO


Annosjakelun asiakasmaksu ihmetyttää
11.02.2020 13:53 ERJA ELO

Annosjakelu 11.02.2020 13:53 ERJA ELO


Osteoporoosia sairastavien neuvonta toteutuu huonosti
11.02.2020 10:13 VIRPI EKHOLM

Osteoporoosi 11.02.2020 10:13 VIRPI EKHOLM


Vanhuspalveluiden henkilöstömitoitus rahoitetaan osin lääkehuollosta leikkaamalla
06.02.2020 17:19 ERKKI KOSTIAINEN

apteekkitalous 06.02.2020 17:19 ERKKI KOSTIAINEN


Farmaseuttien kuormitus aiheuttaa vaaratilanteita isoissa ketjuapteekeissa Yhdysvalloissa
06.02.2020 09:33 HANNA HYVÄRINEN

Ammattietiikka 06.02.2020 09:33 HANNA HYVÄRINEN


Siitepölykausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin
05.02.2020 08:15 ERJA ELO

allergia 05.02.2020 08:15 ERJA ELO