Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Apteekin verkkopalvelu lähti nousukiitoon
03.04.2020 08:17 ERJA ELO

Koronavirus 03.04.2020 08:17 ERJA ELO


Apteekkihenkilöstön koronatestaamisesta kirjallinen kysymys
03.04.2020 07:28 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 03.04.2020 07:28 HANNA HYVÄRINEN


EMA: Klorokiinia ja hydroksiklorokiinia tulee käyttää vain hoitosuositusten mukaan
02.04.2020 11:51 TARU VANHALA

Koronavirus 02.04.2020 11:51 TARU VANHALA


COVID-19 -tautiin ei toistaiseksi tehokasta lääkettä – useita tutkimushankkeita meneillään
01.04.2020 14:17 TARU VANHALA

Koronavirus 01.04.2020 14:17 TARU VANHALA


Vaalan ja Paltamon apteekit lahjoittavat kuntiensa kotihoitoon kasvosuojukset
31.03.2020 16:40 ERJA ELO

Koronavirus 31.03.2020 16:40 ERJA ELO


Kysely: Apteekeissa toistaiseksi vältytty koronatartunnoilta
31.03.2020 07:41 ERKKI KOSTIAINEN, HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 31.03.2020 07:41 ERKKI KOSTIAINEN, HANNA HYVÄRINEN


Kansallisesta lääketietovarannosta käynnistyy selvitystyö
30.03.2020 14:47

lääketieto 30.03.2020 14:47


Pitkäaikaista lääkitystä ei pidä lopettaa koronan pelossa
30.03.2020 10:42 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 30.03.2020 10:42 HANNA HYVÄRINEN


Pleksit tuovat turvaväliä
26.03.2020 13:27 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 26.03.2020 13:27 HANNA HYVÄRINEN


EU:n lääkevirasto varoittaa huijareista – myyvät koronavirukseen valelääkkeitä
25.03.2020 08:30 ERJA ELO

Koronavirus 25.03.2020 08:30 ERJA ELO