Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Farmasian Päivät järjestetään virtuaalisesti
29.05.2020 12:00 ERJA ELO

Farmasian Päivät 29.05.2020 12:00 ERJA ELO


Hallitus esittää muutoksia lääkelainsäädäntöön
28.05.2020 17:07 ERJA ELO

Lainsäädäntö 28.05.2020 17:07 ERJA ELO


Apteekin drive in -luukulle jonotetaan nyt myös ilman autoa
28.05.2020 08:33 MARI VALKONEN

Apteekki palvelee 28.05.2020 08:33 MARI VALKONEN


Touko Aalto Apteekkariliiton yhteiskuntasuhdejohtajaksi
27.05.2020 12:15 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkariliitto 27.05.2020 12:15 ERKKI KOSTIAINEN


Kollegat riensivät apteekkarin avuksi Seinäjoella
26.05.2020 08:39 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 26.05.2020 08:39 HANNA HYVÄRINEN


Seinäjoen Keskus-Apteekissa koronavirustartunta – asiointi apteekissa on turvallista
25.05.2020 10:06 ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 25.05.2020 10:06 ERKKI KOSTIAINEN


Apteekkari Antti Mäkisalo: Osoitetaan oma arvomme!
22.05.2020 09:56 VIRPI EKHOLM

Kentältä 22.05.2020 09:56 VIRPI EKHOLM


Tutkimus: Pitkä patenttisuoja lisää lääkepatenttien kiertämistä
20.05.2020 08:36

Lääkekehitys 20.05.2020 08:36


Jääkö Suomi saatavuushäiriössä jonon hännille?
19.05.2020 09:27 HANNA HYVÄRINEN

Lääketalous 19.05.2020 09:27 HANNA HYVÄRINEN


Nämä seikat hidastavat toimivan koronarokotteen kehittämistä
18.05.2020 15:32 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 18.05.2020 15:32 HANNA HYVÄRINEN